Het actueel medicatieoverzicht: samenwerking is noodzaak
19 september 2016

Het is voor u als zorgverlener belangrijk dat het medicatieoverzicht van uw patiënten zo volledig en actueel mogelijk is. U wilt tenslotte weten welke medicatie uw patiënt nu gebruikt en in het verleden heeft gebruikt. Zo kunt u de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van uw patiënten garanderen. Daarom ziet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hier ook steeds strenger op toe. Promedico helpt u graag bij een zo foutloos mogelijk overzicht van de (actuele) medicatie en heeft daarom de samenwerking met leveranciers van apotheekinformatiesystemen (AIS) opgezocht.

Bij het verkrijgen van het actueel medicatieoverzicht zijn twee partijen en twee informatiesystemen betrokken: u werkt in uw huisartsinformatiesysteem (HIS) Promedico-ASP en uw apotheker(s) in een apotheekinformatiesysteem (AIS). De koppeling van deze systemen is echter niet voldoende om ze optimaal te laten samenwerken. De inrichting van de systemen en de werkprocessen en -afspraken zijn met name erg belangrijk. Promedico maakt zich er sterk voor om u en uw apotheker(s) hier zo goed mogelijk bij te ondersteunen. De eerste stap die Promedico heeft genomen, is de inventarisatie van de mogelijkheden van de diverse AIS’en. Op basis daarvan heeft Promedico een adviesrapport geschreven. Met behulp van dit rapport kunnen u en de apotheker(s) goede werkafspraken maken, zodat het medicatieoverzicht zo actueel en volledig mogelijk wordt.

Eén van de huisartsengroepen die de schouders onder het actueel medicatieoverzicht heeft gezet, is de huisartsengroep Duiven. Frea Verhoeven, Manager van de Huisartsenmaatschap, heeft dit project samen met huisarts S. Sluijmers en apotheker A. van der Geest van Service Apotheek Duiven opgepakt. Verhoeven: “Het is belangrijk om goed uit te zoeken waar het probleem nu precies ligt. Daarbij is de bereidwilligheid van alle partijen een vereiste.” Na een aantal technische aanpassingen en het wijzigen van instellingen, komen de berichten van de herhaalmedicatie van de apotheek ook correct binnen bij de huisarts. Ze verschijnen op de autorisatielijst en worden vervolgens gekoppeld aan de episode. Dit komt het medicatieoverzicht absoluut ten goede. Verhoeven is erg tevreden. “Ik kan iedereen aanbevelen hier werk van te maken. We hebben gezamenlijk veel inspanningen gedaan, maar het is absoluut de moeite waard.”

Promedico komt ook graag bij u in de praktijk langs om over uw situatie te adviseren. Het gaat hierbij bovenal om het uitdenken van goede werkprocessen en het maken van duidelijke werkafspraken. Voor het beste resultaat is het daarom van groot belang dat zowel u als de apotheker(s) bereid zijn maximale inspanningen te doen. U en de apotheker(s) zorgen er vervolgens voor dat de adviezen goed doorgevoerd en gecommuniceerd worden binnen uw praktijk en binnen de apotheek. Zo dragen alle medewerkers bij aan het actueel medicatieoverzicht, waardoor uw patiënten de meest optimale zorg krijgen.

Wilt u meer weten of een offerte aanvragen voor de dienstverlening omtrent het actueel medicatieoverzicht? Bel 030-601 66 16 of mail naar offerte@promedico.nl.

Meer nieuws

Vind hier het laatste Promedico nieuws.

Sanday: dit is ons plan de campagne

Sanday: dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.   Een nieuwe...

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het...

Terugblik 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.