APRO behaalt Falsified Medicines Directive kwalificatie!
12 november 2018

Vanuit de Falsified Medicines Directive (FMD) van de Europese Commissie treedt vanaf 9 februari 2019 een nieuwe maatregel in werking om geneesmiddelen vervalsing tegen te gaan. De maatregel heeft betrekking op geneesmiddelen die enkel op recept te verkrijgen zijn binnen Europa. Voor deze middelen wordt het aanbrengen, aanmelden en afmelden van een uniek serienummer op de verpakking verplicht. Om aan de maatregel te voldoen dienen Apothekersinformatiesystemen voor 9 februari de FMD kwalificatie te behalen. Farmaceutisch Zorgsysteem APRO ontving de kwalificatie vorige week al.

Database check

Dankzij de unieke serienummers op geneesmiddelenverpakkingen wordt het eenvoudig mogelijk om op vervalsing te controleren. Ieder uniek serienummer wordt zowel in een centrale database vastgelegd, als in de nationale database van het land waar het geneesmiddel heen gaat. Wanneer een medicijndoosje wordt uitgegeven checkt de apotheekmedewerker in deze database of het doosje een geldig serienummer heeft en of de verzegeling van het doosje intact is. Alleen verzegelde doosjes met geldige nummers mogen worden uitgegeven. Door geneesmiddelen op deze manier te registreren, aan te melden, controleren en af te melden wordt voorkomen dat vervalste geneesmiddelen kunnen worden uitgegeven.

FMD kwalificatie informatiesystemen

Om aan de maatregel te kunnen voldoen is het van groot belang dat apothekersinformatiesystemen verbonden worden aan de database en de controles veilig en adequaat kunnen uitvoeren. Voordat de maatregel in werking treedt op 9 februari 2019 dienen systemen dan ook een officiële kwalificatie van de Nationale Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO) te behalen.

Farmaceutisch Zorgsysteem APRO behaalde de kwalificatie afgelopen week al. Het systeem is daarmee dan ook ruim op tijd klaar voor de FMD!

Meer weten over de FMD? Bekijk hier de informatie op de website van de KNMP.

Meer nieuws

Vind hier het laatste Promedico nieuws.

Sanday: dit is ons plan de campagne

Sanday: dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.   Een nieuwe...

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het...

Terugblik 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.