Als apotheker zelf alle eerste uitgiftes en risicorecepten controleren voordat medicatie over de balie gaat: het voorkomt dat pas tijdens de nacontrole, wanneer de patiënt al weg is, blijkt dat een ander medicijn geschikter was geweest. Daarbij wordt hierdoor ook vervalsing tegen gegaan. Zo bleek vorig jaar wel toen voor het Tv-programma Radar met vervalste recepten naar apotheken werd gegaan. Apotheker Frédérique Fiévez onderschepte het vervalste recept. Doordat Fiévez zelf direct alle eerste uitgiftes van risico recepten controleert zag ze namelijk al dat het recept fout was voordat het werd verstrekt, zo vertelt zij in een interview met het Pharmaceutisch Weekblad.
Door de nacontrole eerder, voordat het middel verstrekt wordt, uit te voeren lijken vervalste recepten dus eerder aan het licht te komen. Daarbij kan de apotheker hierdoor beter bijdragen aan optimale farmacotherapie voor de patiënt. Zo komt een eventueel geschikter alternatief tijdig in beeld of kan nog voor de verstrekking contact worden opgenomen met de arts. Hoewel het direct controleren dus bijdraagt aan betere zorg, is het direct controleren eerder uitzondering dan regel voor apothekers. Nacontroles gebeuren vaak pas achteraf, wanneer de patiënt al is vertrokken met de medicatie en het voor een wijziging te laat is. Fiévez suggereert dat de bewerkelijkheid van de nacontroles hier een rol in speelt, omdat assistenten hierdoor continu naar de apotheker moeten komen.
Het kan ook eenvoudig
Die bewerkelijkheid is echter niet nodig. Met farmaceutisch zorgsysteem APRO is het namelijk mogelijk om de nacontrole (in Apro autorisatie genoemd) al uit te voeren zodra het recept is aangeschreven. Hierdoor kan de apotheker gedurende de dag eenvoudig de nacontroles doen, waardoor deze al eerder in het proces, vóór de verstrekking, worden uitgevoerd. Dat komt de zorg ten goede en voorkomt dat aan het einde van de dag in een keer een grote hoeveelheid recepten dient te worden gecontroleerd. De apotheker kan daarbij zelf filters aanzetten op de totale lijst van de te autoriseren recepten. Men kan bijvoorbeeld filteren op aangeschreven of ter hand gestelde recepten of op eerste uitgiftes. Dankzij deze autorisatie functionaliteit heeft de apotheker overzicht en kan efficiënt en gericht worden gewerkt.
Te controleren recepten automatisch in de controle buffer
Daarbij is ook het controleren op de werkvloer door de assistentes binnen APRO eenvoudig en overzichtelijk. Alleen de recepten die gecontroleerd dienen te worden verschijnen namelijk in de controle buffer (lees hier meer). Alvorens de apotheker de autorisatie uitvoert vindt dus ook het controle-proces op de werkvloer efficiënter, overzichtelijker en eenvoudiger plaats.
Zo worden de apotheker en de assistente optimaal ondersteund in hun rol als zorgverlener. Met als uiteindelijke resultaat; efficiëntie en de best mogelijke zorg voor de patiënt.