Promedico-ASP als eerste succesvol gekoppeld aan ZORG-ID
4 juli 2017

Het is al enige tijd bekend dat bepaalde Java-software wordt uitgefaseerd en dat dit voor uitdagingen zorgt met betrekking tot het gebruik van de UZI-pas in diverse webbrowsers. Wij zijn verheugd dat vZVZ en Promedico inmiddels samen hebben gezorgd voor een goede oplossing voor Promedico-ASP. Het huisartsinformatiesysteem is namelijk als eerste zorgsysteem met succes gekoppeld aan ZORG-ID: een generiek, centraal, veilig en vertrouwd platform voor identificatie, authenticatie en autorisatie (safe signing) in de zorg.

Promedico-ASP is een webapplicatie die in de meest gangbare browsers goed werkt. Om met een UZI-pas in te kunnen loggen en voor het ondertekenen van LSP-berichten, maakten wij gebruik van Java-software. De koppeling tussen deze software en diverse browsers wordt door de leveranciers van de browsers uitgefaseerd. Hierdoor was het in steeds minder browsers mogelijk gebruik te maken van de UZI-pas.

Landelijk probleem

Dit vormde niet alleen voor Promedico een uitdaging, maar ook voor andere leveranciers van zorgsystemen die applicaties via een browser aanbieden. vZVZ erkende dit als een landelijk probleem en is het Project NUZI gestart, inmiddels gelanceerd als authenticatieplatform ZORG-ID. Promedico is vanaf het begin betrokken geweest bij het project en heeft nauw samengewerkt met vZVZ. Zo heeft Promedico de opleveringen getest en verbetervoorstellen aangedragen, die grotendeels zijn overgenomen door vZVZ. Ook is een gecombineerde beveiligingsscan uitgevoerd, waarbij de beveiliging werd getoetst via de login-schermen van Promedico-ASP.

Uitvoerig getest

De koppeling is uitgebreid aan de tand gevoeld door onze gebruikers van pilotpraktijken. Vrijdag 23 juni is bij vZVZ een serie testgevallen doorlopen, die betrekking hebben op het inlogproces tot en met het berichtenverkeer van het LSP. Na het succesvol doorlopen van deze testgevallen is Promedico-ASP als eerste zorgsysteem gekwalificeerd voor het gebruik van ZORG-ID in productie. Donderdag 29 juni is dit gefaseerd in productie genomen door een aantal huisartspraktijken. Dit betekent dat de identificatie, authenticatie en autorisatie zo optimaal mogelijk is en dat de UZI-pas zorgeloos gebruikt kan worden in diverse browsers.

Overstappen

Inmiddels is de functionaliteit voor alle gebruikers beschikbaar. Wij hebben de gebruikers van Promedico-ASP een handleiding gestuurd om ze op weg te helpen. De oude manier van inloggen wordt momenteel nog getoond, om gebruikers de tijd te geven om over te stappen. Omdat het gebruik van ZORG-ID ook installatie van software op het werkstation vereist, kan het enige tijd duren voordat iedereen is overgestapt. Wij monitoren het gebruik van de oude methode en kondigen tijdig aan wanneer dit uitgezet wordt.

Toekomst

De koppeling met ZORG-ID is zo opgezet dat Promedico nieuwe versies kan doorvoeren, zonder dat de gebruiker van Promedico-ASP wordt gehinderd in het gebruik van het huisartsinformatiesysteem. Promedico heeft bovendien software gemaakt om ZORG-ID nog beter herbruikbaar te maken. Hiermee is ZORG-ID bijvoorbeeld direct bruikbaar voor het farmaceutisch zorgsysteem Apro, dat binnenkort wordt gelanceerd. Daarnaast is een aantal aanvullende voorzieningen getroffen om bijvoorbeeld de performance, de snelheid van de applicatie, te kunnen monitoren.

Meer weten

Wilt u meer weten over ZORG-ID? Lees dan de Brand story.

Meer nieuws

Vind hier het laatste Promedico nieuws.

Sanday: dit is ons plan de campagne

Sanday: dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.   Een nieuwe...

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het...

Terugblik 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.