Promedico-ASP als eerste succesvol gekoppeld aan ZORG-ID
4 jul, 2017

Het is al enige tijd bekend dat bepaalde Java-software wordt uitgefaseerd en dat dit voor uitdagingen zorgt met betrekking tot het gebruik van de UZI-pas in diverse webbrowsers. Wij zijn verheugd dat vZVZ en Promedico inmiddels samen hebben gezorgd voor een goede oplossing voor Promedico-ASP. Het huisartsinformatiesysteem is namelijk als eerste zorgsysteem met succes gekoppeld aan ZORG-ID: een generiek, centraal, veilig en vertrouwd platform voor identificatie, authenticatie en autorisatie (safe signing) in de zorg.

Promedico-ASP is een webapplicatie die in de meest gangbare browsers goed werkt. Om met een UZI-pas in te kunnen loggen en voor het ondertekenen van LSP-berichten, maakten wij gebruik van Java-software. De koppeling tussen deze software en diverse browsers wordt door de leveranciers van de browsers uitgefaseerd. Hierdoor was het in steeds minder browsers mogelijk gebruik te maken van de UZI-pas.

Landelijk probleem

Dit vormde niet alleen voor Promedico een uitdaging, maar ook voor andere leveranciers van zorgsystemen die applicaties via een browser aanbieden. vZVZ erkende dit als een landelijk probleem en is het Project NUZI gestart, inmiddels gelanceerd als authenticatieplatform ZORG-ID. Promedico is vanaf het begin betrokken geweest bij het project en heeft nauw samengewerkt met vZVZ. Zo heeft Promedico de opleveringen getest en verbetervoorstellen aangedragen, die grotendeels zijn overgenomen door vZVZ. Ook is een gecombineerde beveiligingsscan uitgevoerd, waarbij de beveiliging werd getoetst via de login-schermen van Promedico-ASP.

Uitvoerig getest

De koppeling is uitgebreid aan de tand gevoeld door onze gebruikers van pilotpraktijken. Vrijdag 23 juni is bij vZVZ een serie testgevallen doorlopen, die betrekking hebben op het inlogproces tot en met het berichtenverkeer van het LSP. Na het succesvol doorlopen van deze testgevallen is Promedico-ASP als eerste zorgsysteem gekwalificeerd voor het gebruik van ZORG-ID in productie. Donderdag 29 juni is dit gefaseerd in productie genomen door een aantal huisartspraktijken. Dit betekent dat de identificatie, authenticatie en autorisatie zo optimaal mogelijk is en dat de UZI-pas zorgeloos gebruikt kan worden in diverse browsers.

Overstappen

Inmiddels is de functionaliteit voor alle gebruikers beschikbaar. Wij hebben de gebruikers van Promedico-ASP een handleiding gestuurd om ze op weg te helpen. De oude manier van inloggen wordt momenteel nog getoond, om gebruikers de tijd te geven om over te stappen. Omdat het gebruik van ZORG-ID ook installatie van software op het werkstation vereist, kan het enige tijd duren voordat iedereen is overgestapt. Wij monitoren het gebruik van de oude methode en kondigen tijdig aan wanneer dit uitgezet wordt.

Toekomst

De koppeling met ZORG-ID is zo opgezet dat Promedico nieuwe versies kan doorvoeren, zonder dat de gebruiker van Promedico-ASP wordt gehinderd in het gebruik van het huisartsinformatiesysteem. Promedico heeft bovendien software gemaakt om ZORG-ID nog beter herbruikbaar te maken. Hiermee is ZORG-ID bijvoorbeeld direct bruikbaar voor het farmaceutisch zorgsysteem Apro, dat binnenkort wordt gelanceerd. Daarnaast is een aantal aanvullende voorzieningen getroffen om bijvoorbeeld de performance, de snelheid van de applicatie, te kunnen monitoren.

Meer weten

Wilt u meer weten over ZORG-ID? Lees dan de Brand story.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis geen enkele update meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws & blogs

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en verhalen. Lees alles over Promedico en onze oplossingen voor apothekers, huisartsen en apotheekhoudende huisartsen.

Een blik in de tekenkamer: Een nieuwe naam

Een blik in de tekenkamer: Een nieuwe naam

De fusie tussen de merken Promedico en Omnihis is goed nieuws voor de markt. Samen zijn we namelijk een stap dichterbij om deze te verdiepen en te verbreden. Met meer innovatiekracht, ontwikkelkracht en stabiliteit zorgen we voor het beste platform...