Met inzet van de PsyScan door de huisarts wordt het aantal succesvolle behandelingen van mensen met psychische klachten bijna verdubbeld. Dat blijkt uit promotieonderzoek van arts-onderzoeker Luc Gidding. De PsyScan is een online hulpmiddel voor diagnose en therapiekeuze bij psychische klachten, ontwikkeld door zorggroep SGE in samenwerking met Care2U, Medicinfo – beide onderdeel van de Promedico Groep – en CAPHRI, de onderzoeksschool van Maastricht University. Verzekeraars CZ en VGZ ondersteunden de ontwikkeling.
Het project startte elf jaar geleden, vertelt Marielle Nellen, manager strategische ontwikkeling bij SGE. “We zagen dat huisartsen weinig differentieerden tussen verschillende psychische klachten en dikwijls medicatie voorschreven. Ook vonden huisartsen en patiënten de consulttijd vaak te kort om tot een goede analyse en diagnose van psychische klachten te komen. Bovendien gaven zij aan moeite te hebben met het vinden van geschikte hulp: wat past bij welk type persoon?” SGE zocht samen met Maastricht University een manier om zorgverleners en patiënten te helpen. “Door die samenwerking hebben we nu als eerste in Nederland een dergelijke tool die wetenschappelijk getoetst en bewezen succesvol is.”
Betere gezondheidsuitkomsten
De cijfers liegen er niet om. Uit gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek bij alle 44 SGE-huisartsen blijkt dat 60 procent van de patiënten met inzet van de PsyScan succesvol is behandeld, tegenover 32 procent in de controlegroep. Succesvol betekent een afname van meer dan 50 procent op de Symptom Checklist-90 Revised na 1 jaar. Ook de ervaren kwaliteit van leven was hoger in de PsyScan-groep. En dat terwijl zij minder psychofarmaca voorgeschreven kregen dan de controlegroep.
Hoe werkt het?
Bij een vermoeden van psychische klachten, nodigt de huisarts de patiënt uit om in de vertrouwde omgeving thuis de PsyScan in te vullen. “Die bestaat uit de 4DKL en 17 facultatieve, open vragen over wonen, werk en familie”, legt Nellen uit. “We merken dat sommige mensen het makkelijker vinden om via de tool iets over zichzelf te vertellen. En er zijn ook reflectievragen voor een directe verwant.”
Het resultaat van de PsyScan wordt via Care2U en Mijn GezondheidsPlatform (MGP) gedeeld met huisarts én patiënt. “Dat is uniek. We houden wel een slag om de arm; de huisarts moet de diagnose bevestigen. De patiënt krijgt via MGP ook direct informatie over eventuele behandelmogelijkheden. Daarmee zetten we hem of haar vast aan het denken en ondersteunen we de eigen regie. Tijdens het vervolgconsult kunnen patiënt en huisarts direct de diepte in en samen keuzes maken voor het vervolgtraject.”
Super
SGE onderzoekt samen met Care2U en MGP hoe zij de bewezen waardevolle PsyScan beschikbaar kunnen maken voor andere zorggroepen. Huisartsen en patiënten zijn enthousiast. “De manier waarop de digitale ondersteuning is ingericht, draagt bij aan het succes”, vertelt Nellen. “Via Care2U komt alle informatie in het HIS. De huisarts ziet in één oogopslag de uitslag en adviezen. Dat werkt super.”