Boek: Zorgdromen gepubliceerd met 100 dromen over de toekomst van onze zorg
30 januari 2018

Als je de publieke opinie mag geloven zijn we terecht gekomen in een zorgnachtmerrie. Een nachtmerrie waar crisis onvermijdelijk is en het startpunt zal vormen van verandering. Met Zorgdromen willen initiatiefnemers Philip J. Idenburg (BeBright) en Henk Pastoors (NieuweZorg) een tegengeluid laten horen: dromen aan de basis voor verandering. In de publicatie Zorgdromen die deze maand is verschenen hebben zij 100 individuen uit de zorg met visie, lef en doorzettingsvermogen om het verschil te maken, gevraagd om hun droom te delen. Promedico is trotse partner van dit mooie initiatief dat op krachtige wijze het hedendaagse zorglandschap weerspiegelt. In het boek is ook de droom van Promedico’s directeur Pita van Arkel te lezen, want bij Promedico dromen wij graag mee.

Het is onze passie om de zorg te verbeteren en onze dromen stellen ons in staat om wat we kennen te overstijgen, om creatief en innovatief te zijn. En, waarover vandaag de dag wordt gedroomd laat niet alleen zien wat we nog willen bereiken en wat de belemmeringen daarvoor zijn, de dromen die we vandaag hebben weerspiegelen ook hoe ver we (gisteren) al zijn gekomen. Wij geloven dat vooruitgang ligt in de handen van mensen die hun dromen durven te verwezenlijken. Promedico is ontstaan dankzij zulke mensen: huisartsen die in 1985 al in automatisering de toekomst zagen, ware pioniers. Sindsdien is het zorglandschap enorm veranderd, maar dromen én onze dromen verwezenlijken; dat doen we nog steeds. De droom van Pita verbeeldt waar Promedico voor staat: een zorglandschap dat open en samen is. Een droom die werkelijkheid kan worden en die ons dagelijks drijft. Lees hieronder de droom van Pita en laat u verder inspireren door de andere dromen uit het boek. Deze zijn vrij toegankelijk op het platform www.zorgdromen.nl.

De droom van Pita: “Persoonlijke zorg en naadloze samenwerking zijn een vanzelfsprekendheid geworden”

Samen, daar gaat mijn droom over. Bij verschillende zorgverleners persoonlijke zorg kunnen krijgen en het gevoel hebben dat zij samen: met elkaar én met mij, zorg dragen voor mijn gezondheid. Samen en open, met elkaar. Iedereen is met elkaar verbonden, de patiënt is het allerbelangrijkst en pro-actief handelen is voor zorgverleners een tweede natuur. In mijn droom heeft iedereen namelijk hetzelfde doel: de naadloze samenwerking van informatiesystemen. Want iedereen weet eigenlijk al lang dat dat de sleutel tot eenvoudige en vloeiende samenwerking tussen zorgverleners is, en daarmee tot de beste zorg.

Ik droom over een wereld waarin iedereen over de patiënt weet wat ze moeten weten, waarin niet dubbel hoeft te worden uitgezocht of te worden gevraagd naar wat eigenlijk al bekend was maar wat ergens anders stond geregistreerd. Binnen kunnen komen bij de apotheker die al wéét of ik nierfalen heb en wat mijn meetwaarden zijn, dat hoef ik zelf niet te vertellen. Of langsgaan bij de specialist die niet opnieuw dezelfde bloedmetingen hoeft uit te voeren als de huisarts een week eerder, omdat die informatie automatisch al gedeeld is.

Dubbele registraties en communicatiefouten zijn namelijk verleden tijd wanneer systemen open zijn en met elkaar kunnen ‘praten’. Samenwerken, snel met elkaar communiceren en informatie met elkaar delen kost geen moeite, maar kan gewoon.

Ik droom over hoe het ‘praten’ van systemen de conversaties die dagelijks worden gevoerd versterkt: hoe het al die duizenden gesprekken ondersteunt en de zorg zo beter maakt voor iedereen. In een wereld waarin iedereen, patiënt en zorgverlener, zijn eigen systeem zomaar kan verbinden aan dat van de anderen. Waar men vergeet dat de techniek bestaat omdat die zo stil en probleemloos meebeweegt in ieder uniek proces dat persoonlijke zorg en naadloze samenwerking een vanzelfsprekendheid zijn geworden. In die wereld zijn onze informatievoorzieningen toekomstgericht en worden alle mogelijkheden die software ons (nu al) biedt helemaal benut. Leveranciers van informatiesysteem zijn hun verschillen en eigenbelang vergeten en omarmen in plaats daarvan hun grote overeenkomst en waar het eigenlijk om gaat: het willen bijdragen aan de beste persoonlijke zorg voor iedereen.

Benieuwd naar de andere dromen uit het boek? Alle dromen zijn ook vrij toegankelijk op het platform www.zorgdromen.nl. Waar iedereen van harte welkom is om zijn of haar droom over de zorg via het platform te delen.

Zorgdromen is een initiatief van BeBright en NieuweZorg. Samen met de partners AbbVie, Nova Nordisk en Promedico is dit initiatief  tot stand gekomen.

Meer nieuws

Vind hier het laatste Promedico nieuws.

Sanday: dit is ons plan de campagne

Sanday: dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.   Een nieuwe...

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het...

Terugblik 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.