Column van Pita van Arkel in ‘Digitalisering van Zorg’
27 okt, 2017

5-jarig jubileum vZVZ bekroond met inspirerend boek over de zorg

Op 5 en 6 oktober vonden de vZVZ-dagen plaats ter ere van het 5-jarig jubileum van vZVZ. Als softwareleverancier van informatiesystemen voor de eerstelijnszorg heeft Promedico een bijzondere en nauwe relatie met vZVZ. Tijdens de vZVZ-dagen was  directeur van Promedico, Pita van Arkel, uiteraard ook aanwezig. Er werd tijdens deze bijzondere dagen onder andere vooruit gekeken naar hoe er verder kan worden gebouwd aan een optimale digitale infrastructuur voor de zorg. Ook verscheen in lijn met dit thema het boek ‘Digitalisering van Zorg’. Het boek is een speciale jubileumuitgave van het boek ‘Ziel in de Zorg’ van Adjiedj Bakas met een extra katern over digitale zorg. In het inspirerende boek komt onder andere ook Pita van Arkel in een column aan het woord. Het boek werd cadeau gedaan aan de aanwezigen en is daarnaast gratis beschikbaar als E-book.

In het boek wordt vanuit een rijk perspectief een scherp en begrijpelijk inzicht geboden in het hedendaagse zorglandschap. Het boek, dat geschreven is door vZVZ-bestuurder Antoon Kuijpers en trendwatcher Adjiedj Bakas is opgedeeld in 4 delen met elk een eigen thema welke worden afgewisseld met columns. In de 17 columns komen verschillende betrokkenen uit het zorglandschap aan het woord. Van patiënt, zorgverlener en aandeelhouder tot onze eigen directeur Pita van Arkel. Van Arkel gaat in haar column in op de (nabije) toekomst waarin er sprake is van volledige geïntegreerde eerstelijnszorg:

De zorg gaat op zijn kop

In de (nabije) toekomst is er volledig geïntegreerde eerstelijnszorg. De patiënt –stuwende kracht achter veel veranderingen– staat centraal en wordt op maat bediend. Technologie en digitalisering zorgen voor flexibele en klantvriendelijke processen. En er zijn volwassen ‘verbindingen’ tussen de eerste-, tweede- en derdelijns zorg, voorspelt directeur Pita van Arkel van Promedico.

Open zorgsystemen… de route er naartoe is vol hindernissen, maar met het voortschrijden van de tijd komen ze steeds dichterbij, zegt Van Arkel. “Met patiënten die hogere eisen stellen en hoogwaardige technologie als de grote motor. Patiënten worden mondiger, zijn goed geïnformeerd en stellen zich kritisch op. Ze doen aan zelfonderzoek en zelfdiagnostiek en claimen toegang tot hun eigen medische gegevens. Door technologie –apps en smartphones zowel als ‘wearables’ die lichaamsfuncties monitoren– zijn tal van data te ontsluiten en te koppelen. Technologie kan nu al meer dan we toepassen. En over tien jaar zijn we verder dan we nu denken.”

Hardop filosoferend over de toekomst schetst de Promedico-directeur een bescheiden voorbeeld uit eigen praktijk: “Ik heb een drukke baan. Elke dag veel afspraken, bezoeken, ontmoetingen. Als ik nu naar de dokter wil, dan moet ik mijn agenda omgooien. Dat is niet meer van deze tijd. Ik wil niet in een wachtkamer zitten, hoogstens in een virtuele. Ik wil vanaf mijn werkplek contact hebben met mijn arts. Het kan al, we passen het alleen nog niet toe. Maar het is iets waarvan ik weet dat het gaat gebeuren. Twee jaar, vijf jaar: wat online kan, gaan we online regelen. Ook in de zorg.”

Toch: voor het zover is, moeten nog veel ‘heilige huisjes’ omver. Zeker als het gaat om het centraal stellen van de patiënt, weet zij. “Om een aspect te noemen: de zorg zo goed mogelijk voor en rondom de patiënt regelen is niet de kern van de bestaande ICT. De meeste systemen zijn gebaseerd op logistieke processen en niet gericht op uitruilbaarheid van data. Ze missen ook functionaliteiten voor de patiënt zelf. Daar moet nog heel veel in gebeuren.”

De volledige column is verder te lezen op pagina 272 van “Digitalisering van Zorg”. Het E-book is gratis te downloaden via WeTransfer door op deze link te klikken.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis geen enkele update meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws & blogs

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en verhalen. Lees alles over Promedico en onze oplossingen voor apothekers, huisartsen en apotheekhoudende huisartsen.

Een blik in de tekenkamer: Een nieuwe naam

Een blik in de tekenkamer: Een nieuwe naam

De fusie tussen de merken Promedico en Omnihis is goed nieuws voor de markt. Samen zijn we namelijk een stap dichterbij om deze te verdiepen en te verbreden. Met meer innovatiekracht, ontwikkelkracht en stabiliteit zorgen we voor het beste platform...