Een dag uit het leven van Hanneke Tan-Koning
16 januari 2018

Toen ze pas 9 jaar was wilde ze al dokter worden. Inmiddels werkt ze al ruim 16 jaar met veel plezier als apotheekhoudende huisarts bij Apotheekhoudende Huisartsen Giethoorn. Daarnaast zit ze al jaren in de softwarecommissie van Promedico-VDF, bekleedt ze een bestuursfunctie bij gebruikersvereniging Atlas, geeft ze zowel voor Promedico, als Atlas met regelmaat trainingen en masterclasses, is ze eind november afgestudeerd als theoloog en is ze Erkende Kwaliteits Consulent (EKC) voor het beoordelen van nascholingen binnen huisartsgeneeskunde: het is duidelijk dat Hanneke Tan-Koning (1970) een enorme drive én een grote passie voor de zorg heeft. We spraken haar over die passie, haar werkzaamheden en Promedico-VDF.

Het beeld dat Hanneke Tan-Koning schetst van haar collega’s en de praktijk waar zij werkt is warm en betrokken. “We werken met een heel vast team dat in de loop van de jaren wat is uitgebreid. Dagen zijn, zoals in iedere huisartsenpraktijk altijd goed gevuld, zeker in het toeristisch gebied waarin de praktijk zich bevindt weet je nooit wat je die dag tegenkomt.” Dagelijks vormt Promedico-VDF een vaste factor, het HIS wordt al ruim 30 jaar door de praktijk gebruikt.

Hanneke vertelt positief over het systeem; “VDF is het complete plaatje [voor de apotheekhoudende huisarts], een geïntegreerd systeem waardoor je als apotheekhoudende huisarts niet van twee systemen gebruik hoeft te maken om je werk te doen. De assistentenmodule die sinds 2016 beschikbaar is is voor ons ook echt een grote pré voor het overleg met assistenten. Alle post-it briefjes die je voorheen richting elkaar schoof zijn weg, die kunnen nu allemaal in de assistentenmodule, ideaal! Dankzij VDF zit mijn spreekuur volledig in mijn computer als we om 10 uur na het spreekuur altijd samen een kopje koffie drinken op de praktijk. Door de ondersteuning van het systeem heb ik er eigenlijk geen omkijken naar. Het programma leidt je heel goed door je werkzaamheden heen: je voert je consult in, je voert eventueel je recept in, je klikt op “oke” en je slaat je consult op met de verrichting er bij. Hoogstens wanneer je iets uitloopt moet je dat zelf nog aangeven want dat kan de computer natuurlijk niet zelf bedenken.”

Hanneke Tan

De Softwarecommissie

Tijdens de overgang van VDF-9 naar VDF-10 was de praktijk echter wat minder positief. Er veranderde van alles en niet alles leek een verbetering te vormen. Het was het moment waarop Hanneke, na uitgebreid contact met Promedico besloot om in de software-commissie te gaan. Een keuze die ze zo weer zou maken: “Ik ben heel blij dat ik in de softwarecommissie zit, het is echt mijn ‘ding’. Ik ben er toen ingegaan uit de overtuiging dat als je ergens klachten over hebt, of mogelijkheden ziet je er het beste je energie in kunt steken om het beter te maken.”

De softwarecommissie bleek perfect bij Hanneke te passen, praktisch en pro-actief meedenken over hoe het beter kan, ze noemt het zelf een ‘sport’. Een ‘sport’ die door de gehele praktijk in Giethoorn wordt beoefend overigens. Allen denken actief mee over VDF en wensen worden gezamenlijk besproken voordat ze worden aangedragen door Hanneke en eventueel worden meegenomen voor een Quality of life-sessie. “Iedereen uit mijn praktijk is heel actief daarin. We kijken samen heel praktisch hoe het beter kan. In principe moeten veranderingen verbeteringen zijn, of daar in ieder geval naartoe werken.”

Leuk

Het meedenken is volgens Hanneke een kleine, leuke investering die veel oplevert: “Je ziet echt hoe het programma verbetert door er op deze manier aan te bouwen en dat maakt het ook gewoon heel erg leuk. Dan zie je na een Quality of life-sessie (QOL-sessie) dat een bepaalde verandering in de praktijk heel veel scheelt, daar word ik gewoon enorm enthousiast van.” Voorbeelden van verbeteringen die zijn doorgevoerd tijdens QOL-sessies zijn bijvoorbeeld de veranderingen in de voorraad met pro-order. Dankzij pro-order weet de arts nu in de spreekkamer tijdens het voorschrijven al wat er op de plank ligt omdat dit in het systeem staat, hierdoor hoeft de arts dus niet naar de apotheek te lopen. Een andere belangrijke vooruitgang is de optimalisatie van de opiumwetregistratie binnen het systeem geweest. Hanneke: “Deze bleef voorheen altijd liggen tot het einde van de dag omdat de registratie dan moest worden gedaan op papier in een dikke map, dit wordt nu automatisch gedaan waardoor je er geen omkijken meer naar hebt.”

Met VDF en Promedico zijn ze in Giethoorn gelukkig alweer jaren zeer tevreden: “Door hoe VDF nu werkt heb je gewoon echt een heel goed werkend apotheekhoudend huisartssysteem. Natuurlijk zijn er ook nog wensen, maar zolang Promedico daarnaar blijft luisteren zie ik daarin potentie om het nog beter te maken.” Wat dat betreft wil Hanneke dan ook nog graag in de softwarecommissie blijven zitten, “een systeem is ook denk ik nooit helemaal af, je kunt altijd blijven innoveren”. Mocht er ooit echt niks meer aan geïnnoveerd kunnen worden dan zou dat ook wel jammer zijn besluit Hanneke lachend, want “juist dat samen werken en meedenken is zo bijzonder en leuk.”

 

Meer nieuws

Vind hier het laatste Promedico nieuws.

Sanday: dit is ons plan de campagne

Sanday: dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.   Een nieuwe...

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het...

Terugblik 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.