Efficiënte en optimale zorg bereik je met samenwerking
26 oktober 2018

Binnen de politiek en de gezondheidszorg is het veilig en zonder problemen digitaal kunnen uitwisselen van medische gegevens al jaren een belangrijk thema. Onlangs nog werden door kamerlid Corinne Ellemeet voorstellen gedaan om softwarebedrijven te verplichten hun systemen open te stellen en een standaardmethode te gaan gebruiken voor gegevensuitwisseling.

Het doel: communicatie tussen verschillende systemen mogelijk maken. De afgelopen jaren hebben verschillende partijen in de zorg de krachten echter ook al op eigen initiatief gebundeld. Het zijn partijen die inzien dat standaardisatie en open samenwerking van essentieel belang zijn voor efficiënte en optimale zorg. Partijen die vanuit die visie over hun verschillen en eigenbelang zijn heen gestapt en samen werken aan de zorg. De Promedico Groep is zo’n bedrijf.

Eenvoudig en veilig communiceren

Het belang van standaardisatie en open samenwerking is overduidelijk: de huidige situatie kost zorgverleners namelijk onnodig veel tijd en werk en is niet veilig. Zo worden dossiers bijvoorbeeld per fax of usb-stick gedeeld omdat systemen niet met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast moeten gegevens vaak door zorgverleners worden overgetypt omdat softwarepakketten niet op elkaar zijn aangesloten; een tijdrovende activiteit die het risico op fouten in de verwerking vergroot.

In onze visie op het zorglandschap lossen we dit op met gemeenschappelijke standaarden en centrale voorzieningen. Deze zorgen er simpel gezegd namelijk voor dat verschillende systemen eenvoudig samen kunnen werken en informatie kunnen uitwisselen. Zo kan de best mogelijke zorg worden geleverd én kan de zorg efficiënter worden ingericht. Om dit werkelijkheid te maken is de Promedico Groep samen met verschillende andere leveranciers, het zorgveld en partijen als Nictiz en VZVZ actief betrokken bij deze initiatieven.

Winst

Manager Innovatie en Product van de Promedico Groep, Egbert van Gelder: ‘Wij doen hier veel voor, want standaardisatie, open systemen en eenduidige gegevensuitwisseling zijn essentieel voor optimale zorg. En, als onderdeel van een stichting zonder winstoogmerk is dat ons doel.’ Helaas zijn er ook partijen die hier, al dan niet uit winstoverwegingen, (nog) niet aan bijdragen. ‘Zonde, want dan blijf je echt achter en doe je de zorg tekort.’

De nieuwe manier van dossieroverdracht

Een van de initiatieven waar de Promedico Groep bij betrokken is, is de nieuwe manier van dossieroverdracht. Tijdens de NedHIS demodag gaf de Promedico Groep hier samen met leverancier, en samenwerkingspartner in deze, OmniHis een demonstratie van. Getoond werd hoe men straks razendsnel dossiers kan gaan uitwisselen via het LSP en zorginformatie bouwstenen. Van Gelder: ‘Toen we dit demonstreerden werd het publiek razend enthousiast. Dan realiseer je je goed hoe belangrijk innovatie en samenwerking is; we maken zo echt het verschil!’

Meer nieuws

Vind hier het laatste Promedico nieuws.

Sanday: dit is ons plan de campagne

Sanday: dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.   Een nieuwe...

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het...

Terugblik 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.