Efficiënte en optimale zorg bereik je met samenwerking
26 okt, 2018

Binnen de politiek en de gezondheidszorg is het veilig en zonder problemen digitaal kunnen uitwisselen van medische gegevens al jaren een belangrijk thema. Onlangs nog werden door kamerlid Corinne Ellemeet voorstellen gedaan om softwarebedrijven te verplichten hun systemen open te stellen en een standaardmethode te gaan gebruiken voor gegevensuitwisseling.

Het doel: communicatie tussen verschillende systemen mogelijk maken. De afgelopen jaren hebben verschillende partijen in de zorg de krachten echter ook al op eigen initiatief gebundeld. Het zijn partijen die inzien dat standaardisatie en open samenwerking van essentieel belang zijn voor efficiënte en optimale zorg. Partijen die vanuit die visie over hun verschillen en eigenbelang zijn heen gestapt en samen werken aan de zorg. De Promedico Groep is zo’n bedrijf.

Eenvoudig en veilig communiceren

Het belang van standaardisatie en open samenwerking is overduidelijk: de huidige situatie kost zorgverleners namelijk onnodig veel tijd en werk en is niet veilig. Zo worden dossiers bijvoorbeeld per fax of usb-stick gedeeld omdat systemen niet met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast moeten gegevens vaak door zorgverleners worden overgetypt omdat softwarepakketten niet op elkaar zijn aangesloten; een tijdrovende activiteit die het risico op fouten in de verwerking vergroot.

In onze visie op het zorglandschap lossen we dit op met gemeenschappelijke standaarden en centrale voorzieningen. Deze zorgen er simpel gezegd namelijk voor dat verschillende systemen eenvoudig samen kunnen werken en informatie kunnen uitwisselen. Zo kan de best mogelijke zorg worden geleverd én kan de zorg efficiënter worden ingericht. Om dit werkelijkheid te maken is de Promedico Groep samen met verschillende andere leveranciers, het zorgveld en partijen als Nictiz en VZVZ actief betrokken bij deze initiatieven.

Winst

Manager Innovatie en Product van de Promedico Groep, Egbert van Gelder: ‘Wij doen hier veel voor, want standaardisatie, open systemen en eenduidige gegevensuitwisseling zijn essentieel voor optimale zorg. En, als onderdeel van een stichting zonder winstoogmerk is dat ons doel.’ Helaas zijn er ook partijen die hier, al dan niet uit winstoverwegingen, (nog) niet aan bijdragen. ‘Zonde, want dan blijf je echt achter en doe je de zorg tekort.’

De nieuwe manier van dossieroverdracht

Een van de initiatieven waar de Promedico Groep bij betrokken is, is de nieuwe manier van dossieroverdracht. Tijdens de NedHIS demodag gaf de Promedico Groep hier samen met leverancier, en samenwerkingspartner in deze, OmniHis een demonstratie van. Getoond werd hoe men straks razendsnel dossiers kan gaan uitwisselen via het LSP en zorginformatie bouwstenen. Van Gelder: ‘Toen we dit demonstreerden werd het publiek razend enthousiast. Dan realiseer je je goed hoe belangrijk innovatie en samenwerking is; we maken zo echt het verschil!’

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis geen enkele update meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws & blogs

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en verhalen. Lees alles over Promedico en onze oplossingen voor apothekers, huisartsen en apotheekhoudende huisartsen.

Een blik in de tekenkamer: Een nieuwe naam

Een blik in de tekenkamer: Een nieuwe naam

De fusie tussen de merken Promedico en Omnihis is goed nieuws voor de markt. Samen zijn we namelijk een stap dichterbij om deze te verdiepen en te verbreden. Met meer innovatiekracht, ontwikkelkracht en stabiliteit zorgen we voor het beste platform...