Goede, efficiënte samenwerking met LSP Ketenzorg
13 februari 2019

Klaar voor de landelijke uitrol

De afgelopen twee jaar heeft het Promedico-ASP team een grote bijdrage geleverd aan het tot stand komen van de nieuwe informatiestandaard ‘LSP Ketenzorg’. Het doel: goede, efficiënte samenwerking binnen ketenzorg mogelijk maken en zo de kwaliteit van de zorg naar een hoger niveau tillen. Inmiddels is LSP Ketenzorg klaar voor de landelijke uitrol.

Samenwerking in het behandeltraject

Ketenzorg draait om samenwerking. Samenwerking tussen de huisarts en andere zorgverleners die de huisarts betrekt in het behandelingstraject. Afhankelijk van de situatie van de patiënt kan dit bijvoorbeeld de fysiotherapeut zijn of een specialist. Die samenwerking willen we natuurlijk zo optimaal mogelijk laten verlopen, want des te beter de samenwerking: des te beter de zorg. De basis voor die samenwerking vormt de informatie over de patiënt. Iedereen moet over hetzelfde kunnen praten: actuele medische gegevens, moeten beschikbaar en uitwisselbaar zijn.

Het klinkt simpel, maar in praktijk blijkt het een enorm obstakel. Verschillende systemen leggen informatie namelijk op verschillende manieren vast. Hierdoor kan deze niet goed worden uitgewisseld en is niet alle actuele informatie altijd beschikbaar. Bovendien zorgt het voor een hoop extra werk voor de zorgverleners: zij moeten de informatie met omwegen bijvoorbeeld toch ophalen, of zelf handmatig op de juiste manier in het systeem zetten.

Zorg Informatie Bouwstenen basis nieuwe LSP Ketenzorg standaard

Momenteel zorgt OZIS-ketenzorg voor de uitwisseling van gegevens. Maar, mede door de veranderingen in ketenzorg, voldoet de OZIS-standaard steeds minder aan de eisen voor dergelijke informatie uitwisselingen. Ter vervanging is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van LSP-ketenzorg. LSP Ketenzorg is veilig en maakt het delen van gegevens eenvoudiger mogelijk*. Daarbij is deze standaard meer toekomstbestendig, doordat deze is gebaseerd op de Zorg Informatie Bouwstenen (Lees hier meer over de ZiB’s).

Landelijke uitrol

Vanaf het begin is Promedico nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van LSP-ketenzorg. Het afgelopen jaar hebben diverse Proof of Concepts (POC’s) plaatsgevonden waarmee is aangetoond dat de nieuwe standaard werkt. Dit is vervolgens bevestigd met een succesvolle pilot in de regio Friesland. De volgende stap is nu de landelijke uitrol en het uit faseren van de oudere OZIS standaarden. Hiervoor wordt heel 2019 uitgetrokken en moeten alle leveranciers de standaard in de eigen toepassingen gaan inbouwen.

Promedico-ASP is klaar voor landelijke uitrol

Dankzij onze nauwe betrokkenheid bij de ontwikkeling is Promedico-ASP al klaar voor de landelijke uitrol en zijn onze ontwikkelingen afgerond. Nadat Promedico-ASP als één van de eerste leveranciers gekwalificeerd werd door Nictiz, hebben wij inmiddels ook de acceptatietest in goede orde doorlopen.


*Uiteraard beschikt iedere zorgverlener alleen over de medische gegevens die hij nodig heeft voor zijn deel van de behandeling. Daarbij mogen de betrokken zorgverleners alleen medische gegevens delen wanneer de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven. Het geven van toestemming wordt geregeld via de huisarts.

Meer nieuws

Vind hier het laatste Promedico nieuws.

Sanday: dit is ons plan de campagne

Sanday: dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.   Een nieuwe...

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het...

Terugblik 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.