De integratie van thuismeetapplicaties in de eerstelijnszorg
3 augustus 2017

Een interview met Floris Smits over innoveren en leren bij Promedico tijdens zijn afstudeerstage

 

Op 27 juni verzamelde een grote groep werknemers van Promedico zich in de lounge om te luisteren naar de inspirerende presentatie van Floris Smits over zijn afstudeerstage bij Promedico. In de 5 maanden dat Floris stage liep bij ons deed hij onderzoek naar het integreren van de thuismeetapplicatie cVitals in het HIS Promedico-ASP. Floris richtte zich hierbij specifiek op het effect van de zelfmonitoring applicatie op de zorgverlening. De onderliggende gedachte van zijn onderzoek: “wat zou er gebeuren als de medische zorg toegang krijgt tot de data van apps en technologie die burgers en patiënten in toenemende mate gebruiken om hun gezondheid zelf te monitoren?”

Tijdens het interview, dat plaatsvindt enkele dagen voordat hij zijn scriptie mag verdedigen op de Avans Hogeschool van Tilburg, vertelt Floris enthousiast over zijn tijd bij Promedico. Vijf maanden lang liep hij zijn afstudeerstage bij Promedico voor zijn studie gezondheidstechnologie. Tijdens zijn studie leerde hij vooral veel over ziektebeelden, medicijnen en behandelingen, liep hij stage bij een sportmedische groothandel en deed hij een minor over ‘active aging’. Een leuke studie, zo stelt hij, maar voordat hij aan zijn stage bij Promedico begon, wist hij nog niet precies welke kant hij er uiteindelijk mee op wou. Omdat het gebruik van ICT in de zorg minder aan bod kwam gedurende zijn studie lag een stage in de ICT-hoek niet direct voor de hand. Maar toen zijn oog viel op een artikel over zorginnovaties in de Volkskrant, waarin Promedico met MediSein werd genoemd, begon het meteen te kriebelen: “Ik las dat en ik dacht dat is echt gaaf! Ik stuur gewoon een mail naar Promedico en zeg dat ik op zoek ben naar een stage.

Kansen voor innovatie in de koppeling tussen cVitals en Promedico-ASP

integratie thuismeetapplicaties PROMEDICO

Floris werd aangenomen en begon in februari van dit jaar zijn onderzoek naar de integratie van de thuismeetapplicatie cVitals in het HIS Promedico-ASP. cVitals is een applicatie van FocusCura waarmee men thuis bijvoorbeeld de bloeddruk en het gewicht vast kan leggen. Het onderzoek van Floris spitste zich hierbij toe op het gebruik van de app bij hypertensie. Tussen cVitals en Promedico-ASP bestaat al langer een koppeling, maar deze biedt nog wel ruimte voor innovatie. Zo kan de huisarts wel meetgegevens van de patiënt inzien, maar vormen deze nog geen onderdeel van het medisch dossier. Kortom; de ‘communicatie’ tussen de twee systemen kan nog verder worden geoptimaliseerd om de koppeling naar een hoger niveau te tillen.

Succesvoorwaarden van de integratie

Om tot de succesvoorwaarden van de integratie van de app in het HIS te komen werden allereerst de huidige situatie en de wenselijke situatie in kaart gebracht. Het ‘effect’ van de integratie op de zorgverleners werd hierbij bekeken aan de hand van drie variabelen: toekomstbestendigheid, zorgconsumptie en tijdsbesteding per consult. Floris: “Allereerst moest ik vooral heel veel bijleren. Ik heb veel gepraat met de product owner van ASP, maar ook met de informatieanalist en met de mensen van FocusCura. Die gooiden allemaal heel veel termen over mij heen en ik dacht in het begin soms echt: ‘waar hebben jullie het over’. Ik stapte echt in een nieuwe technologische wereld; er zijn zoveel technologische handelingen en stapjes waar je eigenlijk niks van afweet, maar door alles op te zoeken en na te vragen kom je er gaandeweg uit.” Daarnaast interviewde hij de zorgverleners zelf, waaronder een huisarts die de koppeling al gebruikt. Hoe meer hij te weten kwam, des te enthousiaster hij werd: “De aansluiting tussen dergelijke applicaties en het HIS is echt een must. Uiteindelijk kan het de zorg zoveel verder brengen. Dit soort integraties zijn de toekomst.”

De toekomst van thuismeetapplicaties in de eerstelijnszorg

Hoe die toekomst eruit ziet? Tijdens zijn presentatie schetst Floris beeldend de situatie waarin de zorg zich steeds meer gaat verplaatsen van de tweede naar de eerste lijn, waardoor innovatie in de eerste lijn noodzakelijk is om te kunnen voldoen aan de toenemende zorgvraag. De integratie van thuismeetapplicaties als cVitals kan hieraan bijdragen. (Chronische) patiënten hoeven dan minder vaak langs de huisarts en kunnen toch adequaat worden gemonitord. Met slimme, innovatieve systemen en koppelingen die ervoor zorgen dat de huisarts in het eigen systeem meldingen en alarmen ontvangt wanneer dit nodig is, wordt zo de zorg beter terwijl tijd wordt bespaard. Wanneer dit mogelijk wordt, is lastig te zeggen. Maar het belangrijkste is volgens Floris dat er onderzoek naar wordt gedaan: “Dat Promedico dit met FocusCura wil doen is iets helemaal nieuws.” Met een grote lach: “Eigenlijk ben ik ook een beetje een pionier. Dat dit nu wordt onderzocht is heel belangrijk want als zij hier nu een generieke oplossing voor kunnen vinden dan kunnen uiteindelijk veel meer applicaties worden aangesloten op het HIS en dan kun je echt stappen gaan maken.”

Promedico motiveert

Na de zomer start Floris met een eenjarige master, maar daarna zou hij graag terug keren naar Promedico. Floris: “Promedico trekt mij heel erg. Mijn studieperiode is niet altijd vlekkeloos gegaan, maar tijdens mijn afstudeerstage werd ik echt heel enthousiast. Het is een heel leuk en innovatief bedrijf, ze denken bij zoiets als cVitals integreren gewoon ‘we gaan dat meteen proberen’, dat is zo leuk en goed. Hun visie van open en samen willen ze daarbij ook echt waarmaken, dat heb ik heel erg gemerkt in de afgelopen 5 maanden. Dat is heel motiverend.” Hij hoopt dan ook dat zijn enthousiasme en harde werken ook op de Hogeschool wordt beloond met een mooi cijfer. “Ik hoop toch wel op hoger dan een 7. Of eigenlijk hoop ik hoger dan een 7,5.” Lacht: “Stiekem hoop ik op een 9…”

Van zijn presentatie bij Promedico twee weken na het interview is iedereen onder de indruk. Een groot deel van het Promedico-ASP team is aanwezig samen met een aantal andere medewerkers en ook FocusCura is komen kijken. Na de presentatie vertelt zijn trotse stagebegeleider Egbert van Gelder, Manager Informatie en Product van Promedico, dat Floris inderdaad een terechte 9 kreeg van zijn opleiding!

Meer nieuws

Vind hier het laatste Promedico nieuws.

Sanday: dit is ons plan de campagne

Sanday: dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.   Een nieuwe...

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het...

Terugblik 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.