Nictiz kwalificeert Promedico voor LSP Ketenzorg
16 december 2016

In de zorg worden veel verschillende informatiesystemen gebruikt, die in verschillende talen communiceren. Om informatie met andere zorgverleners uit te kunnen wisselen, zijn er standaarden afgesproken om de systemen met elkaar te kunnen laten ‘praten’. Voor informatie over ketenzorg wordt op dit moment nog gebruik van de OZIS-standaard. Deze wordt uitgefaseerd en daarom moeten er nieuwe standaarden worden gemaakt. Om dit te realiseren is de Proof of Concept LSP Ketenzorg gestart. Promedico doet mee aan dit traject en is als één van de eerste ict-leveranciers door Nictiz gekwalificeerd.

 OZIS-ketenzorg zorgt momenteel voor de uitwisseling van digitale informatie over mensen met een chronische aandoening. Denk hierbij aan gegevens als episodes, medicatie, uitslagen en deelcontacten. Door de veranderingen in ketenzorg voldoet de OZIS-standaard steeds minder goed aan de eisen voor dit soort informatie-uitwisseling. Samen met alle andere leveranciers van huisartsinformatiesystemen (HIS’en) en ketenzorginformatiesystemen (KIS’en) is Promedico daarom regelmatig bijeengekomen om hier afspraken over te maken. Dit heeft geleid tot een proof of concept (PoC), een uitwerking van het ontwerp.

Het PoC heeft zich al bewezen in een ‘labopstelling’. In de volgende stap is Promedico als één van de eerste ict-leveranciers door Nictiz gekwalificeerd voor LSP Ketenzorg. Alle berichten die zorgen voor de uitwisseling van medische gegevens van zijn daarmee getoetst op gespecificeerde technische eisen. De organisatie is ook gestart met de acceptatietesten voor Promedico-ASP. In deze testen worden de eisen voor gebruik en beheer gecontroleerd. De nieuwe standaard wordt vervolgens getest in pilot-huisartspraktijken. Als dit goed gaat, is Promedico helemaal klaar voor de nieuwe standaard.

In de toekomst wordt de informatie-uitwisseling nog verder gestandaardiseerd. Hierdoor hoeft voor gegevensuitwisseling met bijvoorbeeld waarnemers, ziekenhuizen en laboratoria geen nieuwe software ontwikkeld te worden. Promedico houdt hierdoor meer tijd over voor het bouwen van nieuwe functionaliteiten.

Wij houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen. Wilt u meer weten over informatie-uitwisseling in de zorg? Bezoek dan de website van vZVZ.

Meer nieuws

Vind hier het laatste Promedico nieuws.

Sanday: dit is ons plan de campagne

Sanday: dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.   Een nieuwe...

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het...

Terugblik 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.