Nictiz kwalificeert Promedico voor LSP Ketenzorg
16 dec, 2016

In de zorg worden veel verschillende informatiesystemen gebruikt, die in verschillende talen communiceren. Om informatie met andere zorgverleners uit te kunnen wisselen, zijn er standaarden afgesproken om de systemen met elkaar te kunnen laten ‘praten’. Voor informatie over ketenzorg wordt op dit moment nog gebruik van de OZIS-standaard. Deze wordt uitgefaseerd en daarom moeten er nieuwe standaarden worden gemaakt. Om dit te realiseren is de Proof of Concept LSP Ketenzorg gestart. Promedico doet mee aan dit traject en is als één van de eerste ict-leveranciers door Nictiz gekwalificeerd.

 OZIS-ketenzorg zorgt momenteel voor de uitwisseling van digitale informatie over mensen met een chronische aandoening. Denk hierbij aan gegevens als episodes, medicatie, uitslagen en deelcontacten. Door de veranderingen in ketenzorg voldoet de OZIS-standaard steeds minder goed aan de eisen voor dit soort informatie-uitwisseling. Samen met alle andere leveranciers van huisartsinformatiesystemen (HIS’en) en ketenzorginformatiesystemen (KIS’en) is Promedico daarom regelmatig bijeengekomen om hier afspraken over te maken. Dit heeft geleid tot een proof of concept (PoC), een uitwerking van het ontwerp.

Het PoC heeft zich al bewezen in een ‘labopstelling’. In de volgende stap is Promedico als één van de eerste ict-leveranciers door Nictiz gekwalificeerd voor LSP Ketenzorg. Alle berichten die zorgen voor de uitwisseling van medische gegevens van zijn daarmee getoetst op gespecificeerde technische eisen. De organisatie is ook gestart met de acceptatietesten voor Promedico-ASP. In deze testen worden de eisen voor gebruik en beheer gecontroleerd. De nieuwe standaard wordt vervolgens getest in pilot-huisartspraktijken. Als dit goed gaat, is Promedico helemaal klaar voor de nieuwe standaard.

In de toekomst wordt de informatie-uitwisseling nog verder gestandaardiseerd. Hierdoor hoeft voor gegevensuitwisseling met bijvoorbeeld waarnemers, ziekenhuizen en laboratoria geen nieuwe software ontwikkeld te worden. Promedico houdt hierdoor meer tijd over voor het bouwen van nieuwe functionaliteiten.

Wij houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen. Wilt u meer weten over informatie-uitwisseling in de zorg? Bezoek dan de website van vZVZ.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis geen enkele update meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Nieuws & blogs

Meer nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en verhalen. Lees alles over Promedico en onze oplossingen voor apothekers, huisartsen en apotheekhoudende huisartsen.

Een blik in de tekenkamer: Een nieuwe naam

Een blik in de tekenkamer: Een nieuwe naam

De fusie tussen de merken Promedico en Omnihis is goed nieuws voor de markt. Samen zijn we namelijk een stap dichterbij om deze te verdiepen en te verbreden. Met meer innovatiekracht, ontwikkelkracht en stabiliteit zorgen we voor het beste platform...