Er is wettelijk vastgelegd dat patiënten vanaf 1 juli 2020 hun medische gegevens elektronisch mogen inzien. Dit houdt wel in dat u als zorgverlener verplicht bent dit voor uw patiënten te regelen. Bent u er al klaar voor?
Welke gegevens mag een patiënt volgens de wet dan allemaal inzien? Hoe komen die gegevens beschikbaar? Hoe krijgen de patiënten toegang tot die informatie? Wie is er allemaal betrokken en wat is hun rol? En bovenal, hoe wordt de veiligheid gegarandeerd? Wabvpz, OPEN, MedMij, patiëntportalen, PGO, etc..
Ziet u door de bomen het bos nog? We snappen dat u af en toe de draad kwijt bent en niet meer weet wat u zelf moet regelen en wat er voor u geregeld wordt. In een speciale ‘OPEN Nieuwsbrief’ gaan we de komende periode proberen u daar helderheid in te verschaffen. We bespreken de belangrijkste topics, vertellen wat wij vanuit Promedico voor u regelen en wat u zelf nog moet en kan doen. Waar mogelijk geven wij u tips. En heeft u een vraag, deel deze dan met ons. Als het relevant is voor iedereen, zullen we deze uiteraard ook bespreken in een volgende nieuwsbrief.
Onderwerpen die we in deze nieuwsbrief behandelen:
- Elektronische en online inzage: introductie en voorwaarden
- Subsidie: wanneer komt u er voor in aanmerking?
- Onderwerpen volgende nieuwsbrief
- Vragen
Elektronische en Online inzage
Op 1 juli 2020 treedt een nieuw deel van de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz) in werking. Hiermee krijgt een patiënt het recht op elektronische inzage van zijn/ haar dossier.
Elektronische inzage kunt u regelen met online dossierinzage via een portaal. Maar u kunt er ook voor kiezen om patiënten een PDF te geven van hun dossier. Hiermee voldoet u ook aan de wettelijke verplichting.
Deze wetgeving heeft veel overeenkomsten met het project OPEN, maar is niet hetzelfde. OPEN gaat een stapje verder. Om aan de eisen van dit programma te voldoen moet u online inzage voor uw patiënten regelen. Dit doet u door gebruik te maken van een patiëntportaal of persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).
Huisartsen die aan de eisen van OPEN voldoen, voldoen daarmee ook aan de wet (Wabvpz), en meer. Een belangrijk programma dus.
In een kort filmpje wordt uitgelegd wat de achtergrond is van OPEN en wat zij voor u kunnen betekenen.
Subsidie
Alleen als u deelneemt aan het OPEN-programma kunt u zelf eenmalig € 2,83 per ingeschreven patiënt declareren zodra online inzage geregeld is. Dit betekent dat praktijken die gebruik gaan maken van het patiëntportaal (online inzage na 1 juli) eerder kunnen declareren dan praktijken die kiezen voor een PGO (online inzage na 31 december).
Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet voldaan worden aan de voorwaarden van OPEN. Een aantal daarvan doet u zelf, anderen regelen wij voor u. De laatste voorwaarde waar wij als Promedico aan moeten voldoen, is het met goed gevolg doorlopen van een audit van het patiëntportaal met Promedico-ASP en Promedico-VDF.
Zodra de resultaten van de audit bekend zijn, brengen we u daarvan op de hoogte! De terugkoppeling vanuit OPEN zal pas een aantal weken na de audit bekend zijn.
Welke onderwerpen komen de volgende keer aan bod?
In deel 2 gaan we in op de volgende onderwerpen:
- Kies voor een patiëntportaal of PGO: de plussen en minnen
- Welke informatie komt er beschikbaar voor patiënten?Heb ik daar als huisarts invloed op?
- En hoe zit het dan met de AVG?
- Wie is verantwoordelijk voor wat?
- Wat wordt er van u als huisarts verwacht?
Vragen?
Deel uw vragen en opmerkingen met ons via communicatie@promedico.nl. Wij komen daar dan zo snel mogelijk op terug. Vragen en de antwoorden die voor iedereen van belang zijn, delen we uiteraard ook via de nieuwsbrief.