Open systeem is de toekomst
11 april 2017

De apothekerswereld staat te springen om een farmaceutisch zorgsysteem dat eenvoudig informatie kan uitwisselen en kan ‘praten’ met informatiesystemen van andere partijen in de zorg, zegt apotheker en Napco-voorzitter Bas Arents. Hij noemt de beperkingen van veel bestaande apotheken-ICT niet meer van deze tijd. “We zijn gegijzeld in onze eigen systemen.”

Apothekers krijgen steeds meer taken, maar de bestaande AIS’en (Apotheek Informatie Systemen) zijn gesloten als een oester en ontwikkelaars bewaken de broncodes alsof het om de goudvoorraad van de Nederlandsche Bank gaat. “Die huiver maakt het onmogelijk de informatie digitaal simpel uit te wisselen”, beaamt Arents. “De systemen zijn oorspronkelijk vooral gemaakt voor de distributie van geneesmiddelen en de basis-medicatiebewaking in de apotheek. Daar ondervinden we dagelijks de nadelen van.”

Een paar voorbeelden: het gemiddelde AIS is niet of nauwelijks te integreren met het Huisarts Informatie Systeem (HIS), terwijl apothekers en huisartsen dagelijks vele malen met elkaar contact hebben over patiënten. Daarnaast moeten apothekers informatie vaak apart invoeren in verschillende systemen omdat het AIS bepaalde functionaliteiten mist. Dan gaat het bijvoorbeeld om medisch-farmaceutische beslisregels of de begeleiding bij de eerste uitgifte van bepaalde medicijnen.

Omslachtig

Als apotheker wisselt Arents in toenemende mate behalve met huisartsen informatie uit met ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, mantelzorgers, andere eerstelijnszorgverleners en, niet te vergeten, de patiënt zelf. “En als je dan kijkt tegen welke problemen we aanlopen, dan is dat schrikbarend. Digitale informatie-uitwisseling is zeer beperkt mogelijk en in alle gevallen omslachtig. Patiënten kan ik alleen – onbeveiligd – benaderen via e-mail. Het AIS koppelen aan een track- & tracesysteem om ze automatisch te informeren dat medicatie klaar ligt, is zeer ingewikkeld.”

Hij noemt de innovatiedrang onder de bestaande AIS-leveranciers tot nu toe “teleurstellend” en verbaast zich met veel collega’s over de geringe bereidheid mee te bewegen met de wensen van de apothekers. Zijn hoop is in toenemende mate gevestigd op nieuwkomers zoals Apro, het geïntegreerde farmaceutische zorgsysteem waarmee Promedico dit jaar op de markt komt. Arents ondersteunt de ontwikkeling ervan met zijn kennis van de dagelijkse praktijk.

Veelbelovend

Hij verwelkomt de introductie van APRO, het eerste open systeem voor de apotheek dat eenvoudige informatieuitwisseling juist als uitgangspunt heeft. “Apothekers zijn in de loop van de jaren experts geworden in het bedenken van ‘work-arounds’ rondom bestaande systemen”, zegt hij. “Maar met het oog op onze taken kan en moet het veel slimmer. APRO is in dat opzicht veelbelovend.”

Lees het artikel hier

Bron: Pharmaceutisch Weekblad april 2017

Meer nieuws

Vind hier het laatste Promedico nieuws.

Sanday: dit is ons plan de campagne

Sanday: dit is ons plan de campagne

Verandering brengt vragen. Want, wat is Sanday, wanneer gaat Sanday live en wat gebeurt er dan met onze oude systemen? Deze vragen, vragen om overzicht. We zetten alle zaken voor je op een rijtje, in een tijdlijn notabene.   Een nieuwe...

De rebranding van APRO

Je leest het goed. Er gaan een aantal veranderingen plaatsvinden rondom APRO en het...

Terugblik 2022

Wat een jaar. 365 dagen waarin veel is gebeurd: we brachten mooie releases uit, haalden de...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.