Over Promedico

Promedico is in 1985 ontstaan vanuit een groep huisartsen die zag dat automatisering de toekomst zou worden. Zo bleek! Een bevlogen huisarts ontwikkelde ruim dertig jaar geleden Promedico-VDF voor de apotheekhoudende huisartspraktijk: één van de eerste softwareoplossingen voor de gezondheidszorg in Nederland. De nauwe samenwerking met gebruikersvereniging Atlas startte in 1989, toen deze werd opgericht. Begin jaren negentig sloeg het enthousiasme voor ICT over op niet-apotheekhoudende huisartsen, die gebruik gingen maken van het slimme systeem.

Integratie: samenwerken in de zorg
Na een aantal omzwervingen worden in 2001 de Stichting Automatisering Huisartsen en Promedico ICT BV opgericht. Tussen Promedico, Atlas en de Stichting ontstaat een soepele samenwerking, bekrachtigd met een mantelovereenkomst. Ook op technisch gebied boeken zij deze jaren vooruitgang. De eerste webbased oplossing voor huisartsen, Promedico-ASP, wordt gelanceerd; veel praktijken omarmen Promedico-ASP. In 2015 wordt Promedico mede-eigenaar van ketenondersteuningssysteem Care2U. De integratie van de eerstelijns gezondheidszorg gaat hiermee echt van start.

Innovatie
Het innovatieve karakter van Promedico groeit de jaren daarna verder uit. In 2017 nemen Promedico en Care2U het portaal Mijn GezondheidsPlatform (MGP) over van Medicinfo. De overname past uitstekend in de strategie van Promedico en Care2U: verder groeien als toonaangevende softwareleveranciers die gezamenlijk werken aan een geïntegreerde, regionale oplossing voor de eerstelijnszorg. Tegelijkertijd is de ontwikkeling van het eerste farmaceutisch zorgsysteem APRO in volle gang. Het systeem sluit aan op de veranderende behoeften van de apotheker. Het systeem biedt namelijk niet alleen uitstekende logistieke ondersteuning, maar ook zorginhoudelijke. APRO gaat voor het eerst live in augustus 2017.

Stichting Digitaal Geïntegreerde Zorg
APRO, Care2U, MGP en Promedico verenigen zich tot de Promedico Groep met als gezamenlijk doel: geïntegreerde zorg. Samen is de Groep er voortaan voor alle zorgverleners binnen de eerste lijn en de patiënt. Daarnaast is de Groep betrokken bij verschillende initiatieven voor integratie van de zorg binnen en buiten de eerste lijn. Begin 2018 verandert daarom de naam in Stichting Digitaal Geïntegreerde Zorg.

Investeren in goede zorg-ICT
Sofa en Grelief zijn de partijen die zich in juni 2019 aansluiten bij het gedachtegoed van Promedico: bijdragen aan de beste zorg voor de patiënt, waarbij investeren in goede ICT belangrijker is dan alleen winst maken. Als ijzersterke combinatie kunnen wij blijven innoveren met én voor zorgverleners. Promedico is opgericht door huisartsen, Sofa door apotheekhoudende huisartsen en Grelief door apothekers.

Alle bloedgroepen zijn aan boord: dat maakt deze samenwerking uniek en garandeert dat de ICT echt vanuit de gebruikers wordt doorontwikkeld. Letterlijk een van-voor-systeem

[Koen Smulders, operationeel directeur Sofa en Egbert Greving namens Grelief]

De Promedico Groep: van zorgverleners vóór zorgverleners.