Voor de meesten zal de afkorting MFB’s niet onbekend zijn: Medisch Farmaceutische Beslisregels. Wat zijn dit nu precies en hoe gaat APRO hiermee om? We vertellen je er graag meer over!

Hoe zit het ook al weer met die MFB’s?

Medicatiebewaking is al sinds jaar en dag één van de kerntaken van de apotheek. In de klassieke medicatiebewaking zoals we deze kennen, worden twee gegevens gecombineerd. Eén hiervan is het voorgeschreven geneesmiddel, de ander is bijvoorbeeld andere medicatie, een contra-indicatie van de patiënt of een overgevoeligheid. MFB’s kunnen meerdere patiëntkenmerken en medicatie met elkaar combineren! Denk bij patiëntkenmerken bijvoorbeeld aan leeftijd, geslacht, gewicht, labwaarden en aandoeningen. Ook kunnen MFB’s controleren op ontbrekende medicatie en kan een binnenkomende labwaarde ook een triggermoment worden die op basis van deze waarde MFB’s doorloopt.

Door de inzet van MFB’s zul je merken dat je minder irrelevante meldingen krijgt. De meldingen of adviezen die je wél krijgt zullen beter aansluiten op de situatie van de patiënt. Daarnaast kan een MFB een risico herkennen, die je niet gesignaleerd krijgt via de klassieke medicatiebewaking.

APRO & MFB’s

We houden bij APRO van eenvoud, logica en efficiency. Dit zien we ook terug in de MFB’s, en daar zijn we blij mee! Je zult bijvoorbeeld merken dat sommige onnodige meldingen zijn verdwenen. Ook kunnen meldingen een specifieker advies tonen dan voorheen. Dat werkt dus een stuk efficiënter!

Wij zorgen voor de werking van de MFB’s in APRO op basis van de standaard van de KNMP, zodat jij als APRO gebruiker optimaal kunt profiteren van de kracht van deze beslisregels, in combinatie met de voordelen van APRO!

Met APRO beschik je over de MFB’s van de KNMP die ervoor zorgen dat efficiency, logica en eenvoud óók in de medicatiebewaking voor de interactie terug te zien is. Zo is je medicatiebewaking beter afgestemd op individuele situatie van de patiënt en is het ook mogelijk om nieuwe risicosituaties te signaleren en pro actief zorg te verlenen.

Welke speerpunten heeft APRO voor de MFB’s?

Op dit moment zijn de interacties omgezet van klassieke medicatiebewaking naar de MFB afhandeling.

Eén van onze speerpunten is om een workflow toe te voegen aan deze afhandeling. Deze workflow gaat ervoor zorgen dat je meer eenvoud en gemak ervaart bij de afhandeling van de melding en meer zorg op maat kunt leveren.

Op basis van de ervaringen uit de markt, zullen we ook de overige landelijke MFB’s in APRO beschikbaar gaan stellen.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen rondom APRO en hoe APRO jouw werk eenvoudiger maakt met bijvoorbeeld MFB’s? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!