Apro behaalt Falsified Medicines Directive kwalificatie!

Vanuit de Falsified Medicines Directive (FMD) van de Europese Commissie treedt vanaf 9 februari 2019 een nieuwe maatregel in werking om geneesmiddelen vervalsing tegen te gaan. De maatregel heeft betrekking op geneesmiddelen die enkel op recept te verkrijgen zijn binnen Europa. Voor deze middelen wordt het aanbrengen, aanmelden en afmelden van een uniek serienummer op de verpakking verplicht. Om aan de maatregel te voldoen dienen Apothekersinformatiesystemen voor 9 februari de FMD kwalificatie te behalen. Farmaceutisch Zorgsysteem Apro ontving de kwalificatie vorige week al.

Database check
Dankzij de unieke serienummers op geneesmiddelenverpakkingen wordt het eenvoudig mogelijk om op vervalsing te controleren. Ieder uniek serienummer wordt zowel in een centrale database vastgelegd, als in de nationale database van het land waar het geneesmiddel heen gaat. Wanneer een medicijndoosje wordt uitgegeven checkt de apotheekmedewerker in deze database of het doosje een geldig serienummer heeft en of de verzegeling van het doosje intact is. Alleen verzegelde doosjes met geldige nummers mogen worden uitgegeven. Door geneesmiddelen op deze manier te registreren, aan te melden, controleren en af te melden wordt voorkomen dat vervalste geneesmiddelen kunnen worden uitgegeven.

FMD kwalificatie informatiesystemen
Om aan de maatregel te kunnen voldoen is het van groot belang dat apothekersinformatiesystemen verbonden worden aan de database en de controles veilig en adequaat kunnen uitvoeren. Voordat de maatregel in werking treedt op 9 februari 2019 dienen systemen dan ook een officiële kwalificatie van de Nationale Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO) te behalen.

Farmaceutisch Zorgsysteem Apro behaalde de kwalificatie afgelopen week al. Het systeem is daarmee dan ook ruim op tijd klaar voor de FMD!

Meer weten over de FMD? Bekijk hier de informatie op de website van de KNMP.