Nieuwe functionaliteit in VDF

Apotheekhoudende huisartsen kunnen voorgeschreven recepten ontvangen via het Landelijke Schakel Punt (LSP). Dit gebeurt als eerste met recepten die specialisten voorschrijven. De functionaliteit “voorschriften ontvangen via het LSP” maakt papieren en digitale Edifact recepten overbodig.

De functionaliteit “voorschriften ontvangen via het LSP” is opgenomen in de laatste update van VDF. Damirka Surkalovic, product manager Promedico VDF: “Met de koppeling via het LSP optimaliseren wij de stroom van recepten die specialisten uitschrijven. Steeds meer ziekenhuizen stappen over op het werken via LSP, hoewel de meeste ziekenhuizen nog testen. Wij hopen dat we hiermee het werk van onze apothekers een stuk gemakkelijker maken.”

Patiëntgegevens centraal
Recepten van een specialist worden nu automatisch gekoppeld aan de juiste patiënt. Ook als de apotheek een recept binnenkrijgt voor een patiënt die nog niet bekend is, ondersteunt VDF dat. De apotheker ontvangt een signaal dat er een recept binnenkomt voor een nog onbekende patiënt. De apotheek krijgt dan de gelegenheid de patiënt ‘aan te maken’.

Wij hopen dat we hiermee het werk van onze apothekers een stuk gemakkelijker maken

VZVZ
“Voorschriften via het LSP” maakt onderdeel uit van een KNMP-verbeterplan en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) financiert het. De realisatie en de uitwisseling verlopen via het LSP dat wordt beheerd door VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie).
VZVZ zorgt ervoor, dat de uitwisseling van medische gegevens via dit ‘netwerk’ technisch en organisatorisch goed verloopt.

Landelijk Schakel Punt
Het LSP is een zorginfrastructuur via welke zorgaanbieders medische gegevens van hun patiënten digitaal met elkaar kunnen delen – 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het Landelijk Schakelpunt is speciaal hiervoor ontwikkeld en beveiligd.