Stichting Gezondheidscentra Amsterdam Zuidoost (GAZO) biedt een breed en multidisciplinair aanbod aan eerstelijnsgezondheidszorg voor ruim 45.000 patiënten. Dat is ongeveer de helft van de inwoners. In 2016 gingen ze over op een ander HIS: Promedico-ASP. In een interview met de Eerstelijns vertelt Andreas Keck, huisarts en bestuurder/directeur zorg bij GAZO, een jaar na de implementatie van Promedico-ASP, dat hij nog steeds achter de keuze voor de overstap naar een ander HIS staat. “Maar je doet het niet zomaar. Het is een intensief traject. Een nieuw systeem heeft vooral impact op de zorgverleners. Die voelen zich maanden wat onthand, terwijl de druk op de eerstelijnszorg al zo hoog is – zeker in de achterstandswijken waar GAZO werkzaam is.”
Een jaar na de invoering van Promedico-ASP, sta ik nog steeds achter de keuze voor de overstap naar een nieuw HIS.
In 2013 werd besloten dat ze toe waren aan de vervanging van het systeem dat toen in gebruik was. De keuze om over te stappen op een ander HIS is genomen door het bedrijfsbureau, samen met de zes gezondheidscentra. Binnen GAZO werd al gebruik gemaakt van een centraal systeem. Het was geen optie om terug te gaan naar meerdere systemen. Vooral voor de gebruikers is dat een hele stap. “Zorgverleners zitten niet te wachten op veranderingen.”
Selectietraject
Na het opstellen van een plan van aanpak en een pakket van eisen opgesteld werden verschillende HIS-leveranciers uitgenodigd om een tender te maken. Een van de eisen van GAZO was dat het HIS niet alleen voor huisartsenpraktijken is ingericht, maar ook dat de mogelijkheid er is om in de toekomst uit te breiden. Omdat er binnen de gezondheidscentra en binnen zorgketens met veel disciplines wordt samengewerkt, zochten ze een systeem dat met anderen communiceert. Daarnaast was het belangrijk dat de leverancier bereid was om daar in de toekomst in te investeren. GAZO vond in Promedico de partner met potenties en dus kwam er in 2015 een ‘go’.
Migratie
De migratie van 25 tot 30 jaar data was een hele klus, maar na een jaar kan ik vaststellen dat er nauwelijks data mist.
De overgang naar Promedico-ASP was een hele klus. “We hebben 25 tot 30 jaar data verzameld en die waren natuurlijk ‘vervuild’. Iedereen legt gegevens weer anders vast en het was de uitdaging om ze allemaal na transitie op de goede plek terecht te laten komen. En dan kun je je afvragen: hoeveel fouten neem je mee? Maar nu, een jaar later, kan ik vaststellen dat er nauwelijks data mist.”
Impact
De tweede lastige klus was het ‘meenemen’ van de gebruikers in de implementatie van het nieuwe systeem. Het kan wel een half jaar tot een jaar duren voordat gebruikers volledig bekend zijn met het nieuwe systeem en het als ‘eigen’ voelt. Dat is lastig, want de patiëntendruk is hoog – zeker in een achterstandswijk als die van GAZO.
De impact van zo’n overstap verschilt per persoon, afhankelijk van de ICT-kennis van een medewerker. Om daarbij te ondersteunen had GAZO een projectgroep van ‘super-users’ ingesteld. Die bekeek per vraag of probleem of het lag aan de onbekendheid met het HIS of dat het iets was dat (nog) niet in het systeem zit.
De invoering van het nieuwe HIS is door de inzet van GAZO en Promedico succesvol verlopen, zo blijkt uit de verhalen van Andreas Keck. En nu iedereen bij GAZO zich het HIS eigen heeft gemaakt, kunnen de partijen samenwerken aan de verbeteringen van Promedico-ASP voor een optimale ondersteuning van de eerstelijnszorg.
Lees hier volledige interview met Andres Keck
Bron: De Eerstelijns, mei 2017