Samenwerken aan de beste zorg voor patiënten
13 oktober 2020

Het Huisartsenteam De Keen in Etten-Leur maakt deel uit van zorggroep Het Huisartsenteam, een eerstelijns samenwerkingsverband van 47 zelfstandig werkende huisartsen in West-Brabant. In de praktijk werken vijf huisartsen en samen hebben ze zo’n 12.500 patiënten. Toen Jasper Schellingerhout in 2009 in Etten-Leur kwam werken, werd in de praktijk al gebruikgemaakt van Promedico-ASP.

“Promedico-ASP doet wat je van een huisartsinformatiesysteem (HIS) mag verwachten. Het is bewezen technologie, cloudgebaseerd en biedt alles wat we in de praktijk nodig hebben”

“Maar de ontwikkelingen, ook in de zorg, gaan snel. En de behoeften van patiënten veranderen. We willen daarom meer en Promedico deelt gelukkig die visie”, zegt Jasper Schellingerhout.

Introductie patiëntportaal

Jasper Schellingerhout is een promotor van het digitaliseren van de huisartsenpraktijk. “We doen alles digitaal: we doen onze boodschappen online, reserveren een tafel in een restaurant via de website, maar voor een afspraak met de huisarts moet je telefonisch contact opnemen met de praktijk. Best vreemd. Vooral als je ook nog bedenkt dat de druk op de huisarts toeneemt en de arbeidsmarkt krapper wordt, waardoor het belangrijk is te kijken naar de inzetbaarheid van assistentes.”

Met de introductie van UwZorgOnline, het patiëntportaal van Pharmeon, werd een eerste stap gezet naar het digitaliseren van de huisartsenpraktijk. Na een aanloopperiode ging de praktijk er in 2016 actief mee aan de slag. Patiënten konden vanaf dat moment zelf online afspraken maken, herhaalrecepten opvragen en e-consulten aanvragen. Doordat Promedico-ASP een standaard integratie met UwZorgOnline heeft, is de uitwisseling van gegevens voor de patiënten die zijn aangesloten op het portaal, automatisch geregeld.

“Het duurde even voordat iedereen, zowel binnen de praktijk als erbuiten, de voordelen zag. Nu, een paar jaar na de introductie, zien we wel degelijk de resultaten. Eind 2019* maakte zo’n 45% van de patiënten afspraken online en het aantal telefoontjes naar de praktijk nam met een paar honderd per week af. Daarnaast kost het beantwoorden van e-consulten een huisarts minder tijd dan een gewoon consult en bijkomend voordeel is dat ze de tijd waarop ze antwoord geven zelf kunnen bepalen. Vanuit ASP is het ook mogelijk om een bericht naar de patiënt te sturen.”

*Het aantal online gemaakte afspraken voor consulten in de praktijk is in absolute aantallen door de coronacrisis afgenomen, maar doordat de indeling van de spreekuren is veranderd, is het percentage ten opzichte van de beschikbare afspraken niet afgenomen. Het aantal e-consulten in de praktijk is flink gestegen en gaat inmiddels richting de 200 per week.

Gedeelde visie

“Promedico-ASP is een belangrijke schakel voor de uitwisseling van gegevens tussen de platformen van verschillende partijen.”

Om hun zorg nog beter bereikbaar te maken voor patiënten, wordt steeds gekeken naar nieuwe mogelijkheden om de online dienstverlening uit te breiden en te verbeteren. “De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe functionaliteiten voor het digitaliseren van de huisartsenpraktijk bijgekomen via platformen van andere partijen. Het HIS is daarbij een belangrijke schakel. De uitwisseling van de gegevens loopt immers via het huisartsinformatiesysteem.”

Promedico levert open systemen waardoor integraties met oplossingen van derden eenvoudig ingericht kunnen worden. Door als partners samen te werken, kan de beste zorg aan patiënten geleverd worden.

“Promedico is een betrouwbare partner. We delen dezelfde visie waarbij de dienstverlening aan de patiënt centraal staat. Ze willen net als wij vooruit en denken met ons mee in oplossingen.”

Alle praktijken van Het Huisartsenteam over op Promedico-ASP

In maart 2020 werd het contract ondertekend waardoor alle praktijken die zijn aangesloten bij Het Huisartsenteam gebruik gaan maken van één huisartsinformatiesysteem (HIS) – Promedico-ASP. Door de keuze voor één HIS wordt samenwerken eenvoudiger en kan er makkelijker voor elkaar waargenomen worden bij onderbezetting.

“Ik ben blij dat we door de keuze van de leden van Het Huisartsenteam voor Promedico-ASP verder kunnen bouwen aan de relatie en daarmee de mogelijkheden voor onze patiënten.”

Jasper Schellingerhout

Jasper Schellingerhout

Huisarts

Het Huisartsenteam De Keen

De klant aan het woord

Meer verhalen

Je vindt hier nog meer verhalen van onze klanten. Ze vertellen openhartig over hun ervaringen met onze oplossingen.

Succesverhaal apotheekgroep Maastricht – Apotheek Heer

Succesverhaal apotheekgroep Maastricht – Apotheek Heer

APOTHEEK HEER Werkt met:APRO Plus, incl.Track & Trace. Apotheek Heer houdt met APRO meer tijd over voor de zorg van patiënten Als apotheekgroep van drie apotheken in Maastricht is apotheek Heer samen met Straver en Heerderrein overgestapt van...

Tijdwinst met APRO Plus

APOTHEEK GROENVELD AIS in gebruik: APRO Plus met Track & TraceIn 2019 is Jack Wolters,...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Regelmatig versturen we nieuwsbrieven afgestemd op apothekers, huisartsen of apotheekhoudende huisartsen. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.

Aanmelden